Fogápolási tanácsok:

Megfelelő szájápolás:

Minden étkezés után, de legalább naponta kétszer alaposan mosson fogat, minimum 3 percig, kis fejű, puha sörtéjű fogkefével. A fogmosás sepregető, függőleges mozdulatokkal, a fognyaktól a fog éle felé történjen. A rágófelszínt erőteljesebben dörzsöljük, az ínyt finomabban masszírozzuk, végül a nyelvhátat is alaposan tisztítsuk át.

Az elektromos fogkefe tökéletesen eltávolítja a fog felszínéről a plakkot, és az ínyt is masszírozza. A fogkefét 2-3 havonta, illetve betegségek után célszerű lecserélni.

A fogkrémek bármelyike megfelelő a fogmosásra, csak az alkalmazási területükben lehet eltérés (pl.: szuvasodás megelőzése, foltos fogak: ELMEX; ínygyulladás-csökkentés: MERIDOL; fogkő ellen: CLINOMYN; fognyaki érzékenység-csökkentő: SENSODYNE; ínysorvadás, fogágybetegség ellen: PARODONTAX, stb.).

A fogközök tökéletes tisztán tartásának eszköze a fogselyem. Nagyon hasznos a szájzuhany - főleg fogágybetegségekben szenvedőknek, és rögzített pótlást viselőknek. Legmegbízhatóbb az ORAL-B BRAUN készülék.

Kisegítő eszközök a szájvizek, öblögetők. Vannak leheletfrissítő, szuvasodást gátló szájvizek (ORAL-B, COLGATE, AQUAFRESH), és gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító szájöblítők (CORSODYL, TANTUM VERDE, GENGIGEL, LACALUT).

Fél évenként ajánlott felkeresni fogorvosát, szűrővizsgálat céljából, hogy korai stádiumban, mielőbb orvosolhatóak legyenek bajai, hiszen emberi érintkezéseink a munkahelyen és a magánéletben megkövetelik, hogy leheletünk tiszta, fogaink épek és fehérek legyenek.

Nem utolsó sorban, megfelelő szájhigiéniával nagyon sok betegség ki is védhető.

Kezelések utáni javaslatok:

Foghúzás után:

Az érzéstelenítő hatás elmúltáig ne egyen. A fog helyét tilos öblögetni, piszkálni, szívogatni. Tejtermékek fogyasztása nem ajánlott a következő két napban, mert a friss seb jó táptalajul szolgál a baktériumok elszaporodásához. Fájdalom esetén kívülről történő hideg borogatás és fájdalomcsillapító szedése javasolt. A fog helyét a kezelés másnapján már kíméletesen meg lehet mosni. Erős fájdalom, szűnni nem akaró vérzés, láz esetén feltétlenül fogorvoshoz kell fordulni.

Gyökérkezelés után:

A kezelt fogat szívogatni kell, így a gyulladt váladék könnyebben ürül. Ügyelni kell arra, hogy ne tömődjön el, mert az a gyógyulási folyamatot lassítja.

Gyökértömés után:

Két óráig nem szabad enni és egy napig a másik oldalon kell rágni. Átmeneti fájdalom jelentkezése esetén hideg borogatás és fájdalomcsillapító gyógyszer szedése javasolt.

Rögzített fogpótlások használatához:

Két óra hosszáig nem szabad enni és egy napig csak puha dolgokat lehet harapni. A teljes megszokáshoz kb. 2 hét szükséges. Ez alatt az idő alatt enyhe fájdalom, idegenérzés jelentkezhet. Tisztítása puha sörtéjű fogkefével, függőleges mozdulatokkal történjen, mindig az ínytől a rágófelszín felé (az ínysorvadás elkerülése érdekében). A hídtest alatti részt kis kúp alakú fogtisztító eszközzel lehet tisztán tartani. Fogmosáskor mindig meg kell próbálni átpréselni a vizet a híd alatt. Szájzuhany használata ajánlott.

Kivehető fogpótlások használatához:

A megszokást gyorsítja, ha otthon hangosan olvas, tükör előtt artikulál. Eleinte puhább, pépesebb ételt egyen, fokozatosan térjen át a darabos rágásra. A falatot mindkét oldalra elosztva rágja. Minden evés után ki kell venni és alaposan meg kell mosni. Éjszakára nyugodtan szájban lehet hagyni, de ha ez kényelmetlenséget okoz száraz, jól szellőző dobozban tárolja. Vízben áztatni tilos, mert gombák szaporodhatnak el rajta. Célszerű hetente fél óráig fertőtlenítő szerben áztatni (patikában kapható fogtisztító pezsgőtabletta).