Látássérült népesség. Rengetegen vakulhatnak meg a következő évtizedekben

látássérült népesség

Vakok és gyengénlátók Az EU-ban jelenleg több mint 30 millióan látássérültek, azaz vakok vagy gyengénlátók.

A szürke és a zöld hályog, a makuladegeneráció vagy más szembetegségek kortól függetlenül senkit sem kímélnek. A népesség elöregedése miatt azonban várhatóan jelentősen nő majd az érintettek száma.

látássérült népesség

Számtalan kihívással szembesülnek azok, akiket látásproblémák akadályoznak a munkavégzésben, a tanulásban vagy a hétköznapi életben. Nemcsak ők maguk és szűkebb környezetük érzi meg ezeket, hanem a gazdaság és a társadalom is, amelyben élnek. E kihívások kezelése érdekében az Európai Unió támogatja egyfelől a hátrányos megkülönböztetés elleni látássérült népesség, másfelől a vakok és gyengénlátók társadalmi beilleszkedését segítő lépéseket.

látássérült népesség

Az EU-nak gondja van rá, hogy a vakok és gyengénlátók ugyanúgy hozzáférjenek az oktatáshoz és a kultúrához, mint látó társaik. A szerzői jogi szabályok közelmúltbeli felülvizsgálatának köszönhetően például több könyv válhat Braille-írással, nagyított betűs nyomtatással vagy hangoskönyv formájában elérhetővé.

Az Európai Unió gondoskodik arról is, hogy a látássérült személyek védelemben részesüljenek, és Európában széles körben hozzáférhessenek a szolgáltatásokhoz és látássérült népesség termékekhez.

látássérült népesség

Uniós támogatásból valósult meg például a látássérült gyalogosok biztonságát szolgáló több projekt. Uniós jogszabályok írják elő továbbá, hogy a közszolgáltatásokkal kapcsolatos honlapokat és mobilalkalmazásokat a látássérültek igényeihez kell igazítani. A rendelkezések értelmében óta a vakok és gyengénlátók igényeire is gondolva kell kialakítani a termékek és szolgáltatások széles skáláját például a látássérült népesség automatákat, a telefonokat és okostelefonokat, a televíziókat, az online értékesítést, a banki szolgáltatásokat, a tömegközlekedés webes felületeit.

látássérült népesség

További a témáról