Teljes látássérülés. BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM

teljes látássérülés

Mi kell a bőrnek? Látássérültek azok az emberek, akiknek a látása már születésétől fogva nem tökéletes, vagy később bármilyen oknál fogva visszafordíthatatlanul elromlik. Ezeknek az embereknek az integrálása a társadalomba éppen annyira fontos, mint a jól látó társaiké.

Látássérültek társadalmi rehabilitációja gőg és megvetés az emberek iránt

A látássérülések oka tulajdonképpen vagy a szem valamelyik részének, vagy az ingerközvetítő látóidegnek a fejlődési rendellenessége, betegsége, sérülése. Emellett a kérgi látóközpont sérülése következtében kialakult működési elégtelenség is látássérülésnek minősül. Ahhoz, hogy tisztában legyünk teljes látássérülés, milyen adatok alapján, és milyen mértékben teljes látássérülés valakit látássérültnek, meg kell ismerkednünk a látásélesség, vagy vízus fogalmával. Ennek a szemészeti szakkifejezésnek a segítségével azt határozzák meg, hogy kinek mennyi a látásmaradványa.

teljes látássérülés szemész Petr Petrovich Skripets

A vízus a retina felbontóképességét kifejező mérőszáma, ami a látássérülés fokát a teljes látás százalékában vagy tört formájában adja meg. A vízus jele V után két sorban találhatóak a két szem látásélességét jelző számok: felül a jobb, alul a bal szemre vonatkozóan. Értelmezés kérdése.

Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság

A látássérülést ugyanis több szűrőn keresztül vizsgálhatjuk. Orvosi értelemben az a látássérült, teljes látássérülés látásállapota eltér a normálistól, de mivel ez egy nagyon tág értelmezési kör, ezért ezt fogalmat a köznyelvben nem pontosan így használjuk.

A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségéről szóló Munkaügyi szempontból sincs ez másként, hiszen bizonyos szakmák végzéséhez meghatározott látásteljesítményre van szükség. Ha az nincs meg, a teljes látássérülés nem elvégezhető.

Navigációs menü

A klasszikus látási fogyatékosság ugyanakkor három kategóriát takar. Ide tartoznak a gyengénlátók, a vakok, és az aliglátók.

teljes látássérülés kiterjesztett kar látásvizsgálati diagram

Ez például azt jelenti, hogy ezek az emberek képesek a szemük segítségével megtanulni írni és olvasni. Vannak közöttük, akik látják a nagyobb tárgyakat, vannak, akik meg tudják állapítani, hogy két méteren belül hány ujjat mutatunk nekik, és van olyan aliglátó is, aki csak a fényt, illetve annak az irányát teljes látássérülés.

Az ő esetükben a látótér az ép látás látóterének 5 százalékára szűkült. Részleges vakság esetén gyakran megmarad a fényérzékelés; ekkor a látássérült csak a fényt érzékeli, a világoson és a sötéten kívül más megkülönböztetésre nem képes. Van, aki viszont azt is meg tudja mondani, merre van a fény forrása.

A látássérült gyerekeket a Vakok Állami Intézetében készítették fel az önálló életre, a felnőttek rehabilitációja csak sokkal később, után kapott szárnyra. Gyermekkorban az ép látók közé történő beilleszkedésen van a hangsúly.

2. A látássérülésről

A gyengénlátó, teljes látássérülés és vak gyermekek sajátos nevelési teljes látássérülés tanulók lesznek. Teljes látássérülés nevelésükhöz általában nem elég az általános pedagógiában megszokott eszköz- és módszertár alkalmazása, oktatásukban nagy szerepet kap az innovatív látásmód.

Amennyiben nincs lehetőség a hagyományos írás és olvasás megtanítására, és itt főleg az aliglátókra és a vakokra gondolunk, a Braille, vagy másnéven pontírás-olvasás megtanítása az egyik legfontosabb cél.

teljes látássérülés 30 látás hány dioptriában

Mitől más ez a módszer? A Braille írás egy speciális technikát alkalmaz, ahol az ABC betűi és az írásjelek egy hatlyukú rendszerben jelennek meg.

Vannak látássérülések, Látássérülés definíciója

A betűket hátulról domborítják ki a betűk tükörképi párja szerint. Tehát ezzel a technikával a vak emberek teljes látássérülés is képesek lesznek az írásbeli kommunikáció feldolgozására, az önálló olvasásra, a muzikálisabbak pedig még kottát is tudnak olvasni a segítségével.

Bízunk abban, hogy bár az érzékszervek működése és minősége az életkor előrehaladtával csökken, megfelelő optikai korrekcióval szemüveg vagy nagyító az esetek többségében korrigálható a látásélesség. Azokat, akiknek látása születésüktől kezdve sem tökéletes, vagy későbbi életkorban betegség, baleset, vagy más ok következtében visszafordíthatatlanul megromlik, látássérülteknek nevezzük.

Az elemi és a foglalkozási rehabilitációnak pedig éppen az a célja, hogy a látássérült embereket integrálja teljes látássérülés társadalomba: segítségével nem kell aggódni az oktatásuk, képzésük miatt, emellett pedig a látássérülésből fakadó mentális és szociális problémákra is megoldási alternatívákat nyújt.

Mivel a látássérültek életében kiemelt helyet foglal el az önállóság, ezért a mindennapos tevékenységek elvégzésének meg- vagy újratanulása, a biztonságos és praktikus technikák elsajátítása és a segédeszközök megismerése teljes látássérülés fontos részét képezi a továbblépésnek.

A látássérült gyermekek csoportjai

Míg az elemi rehabilitáció többféleképpen otthontanítás, bentlakásos forma, ambuláns történhet, addig a foglalkozási rehabilitáció elsősorban ambulánsan valósul meg. A lényeg, hogy a látássérültté vált ember és környezete minden segítséget megkapjon ahhoz, hogy a látás elveszítéséből adódó nehézségekkel meg tudjon birkózni, émellett pedig lélektanilag is támogató környezet vegye körül.

Táguló horizont: Pedagógusoknak az együttnevelésről, Országos Közoktatási Intézet,

További a témáról