Távollátás témája, [origo] egészség - A távollátás (hipermetrópia) korrekciója

Távollátás - EgészségKalauz

Milyen látásproblémák és milyen dioptria esetén javasolt a lézeres szemműtét?

távollátás témája

Main Navigation Tévhitek a szemüveg viseléssel kapcsolatban Szponzorált hirdetések Távollátás témája Lézeres műtéti technikák Normál esetben, a szembe párhuzamosan beeső fénysugarak az ideghártya távollátás témája síkjában egy pontban, az éleslátás helyén találkoznak.

A távollátó hipermetróp szemnél a szaruhártya görbülete távollátás témája kicsi, felszíne túl lapos, a szem hossza az átlagosnál rövidebb.

távollátás témája

Az összegyűjtött fénysugarak az ideghártya síkja mögött kereszteződnek. Így nem keletkezhet éles kép.

Mind a távoli, mind a közeli tárgyakat homályosan érzékeljük, a betűk az újságban összemosódnak. A távollátást fiatal korban akár saját magunk is automatikusan korrigálhatjuk a szem belső izmainak alkalmazkodásával rejtett távollátás.

távollátás témája

Ilyenkor jó a látásélesség, de közelre hamar elfárad a szem, esetleg fejfájás jelentkezhet. Idősebb korban azonban a szem már nem képes erre a korrigálásra, így se közelre, se távolra nem látunk élesen.

Megoldást jelent egy olyan domború lencse szem elé helyezése, mely távollátás témája fénysugarakat megfelelő mértékben összegyűjti.

távollátás témája

A lézeres korrekció esetében, a szem elülső felszínét, a szaruhártyát cornea úgy formálják, hogy a lapos felszínt domborúbbá teszik, úgymond "beleépítenek" egy domború lencsét a szaruhártyába. A beavatkozás növeli a szaruhártya görbületét, a fénysugár fókuszpontját a látóhártya síkjába hozza, s így bizonyos tartományokban teljesen megszünteti a látási problémákat.

távollátás témája

Lásd még.

További a témáról